Waterflessen

Wat is BPA en wat zijn BPA-vrije waterflessen?

bpa vrij waterflessen

Zou je iedere dag vrijwillig een chemisch stofje drinken? Ik niet. Toch drinken veel mensen elke dag water uit plastic PET-flesjes terwijl je daardoor de chemische stof BPA binnen kan krijgen. Wat is BPA en is het slecht voor je? Lees verder en kom er achter.

Wat is BPA?

Bisfenol A oftewel BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit. Deze stof wordt door de fabrikanten toegevoegd om de plastic wat soepeler te maken. Plastic flesjes waar deze stof in zit kun je vaak wat indeuken.

Er worden wel meer chemische stoffen gebruikt bij de productie van plastic flesjes, maar wat BPA zo gevaarlijk maakt is dat het in je drinkwater terecht kan komen. Dit kan gebeuren als het water voor langere tijd in het plastic flesje zit of als het plastic warm wordt. Als je bijvoorbeeld op een warme zomerdag een plastic flesje in je tas hebt is er de kans dat het plastic warm wordt en de chemische stof in je drinkwater terechtkomt. Je merkt het vaak als je uit een oud plastic flesje drinkt, dan smaakt meestal het water wat anders en je proeft een chemische smaak.

BPA slecht voor je gezondheid?

Onderzoekers zijn het er over eens dat deze chemische stof slecht is voor je gezondheid. Maar kleine hoeveelheden zouden geen effect hebben. Het Nederlandse Voedingscentrum concludeert:

Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben.

Verder hebben Canadese onderzoekers aangegeven dat te veel BPA schadelijk is voor de lever, de nieren en voor de vruchtbaarheid. Dit gebeurt wel alleen bij een blootstelling die hoger is dan de Europese normen.

Ook al is het niet schadelijk bij lage hoeveelheden, we willen het liefst zo min mogelijk van deze stof binnenkrijgen. Daarom zijn alle waterflessen die we op onze site verkopen BPA-vrij. Voor meer informatie kun je kijken op de site van het voedingscentrum.

One thought on “Wat is BPA en wat zijn BPA-vrije waterflessen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *